פרויקטים
קצה חוט - מזכרונות ילדות בקופסת כפתורים למיתלי כפתור מעוצבים נובמבר 4, 2021 12:14
הכל התחיל מקופסאות איחסון שונות שהתמלאו עם השנים באוסף כפתורים מכובד. כילדה אהבתי להתבונן בם ולדמיין איך ישתלבו בבגדים שאמא תכין לנו. פינה חמה בלבי היתה שמורה לכפתורי העץ הפשוטים נטולי העיטורים והצבעים. חוטי התפירה, הרוכסנים והכפתורים לצד מכונת התפירה היפייפיה של "זינגר", שנמצאת אצלי בבית, הנם עדות נוסלטגית לזכרונות הילדות שלי שנשארו על רצפת פינת התפירה.
צילום: ליאורי אלון
אני זוכרת את חנות הסידקית הנפלאה שהיתה ברחוב שלמה המלך בת"א ואת ההזדמנות לראות מקרוב את מגוון הכפתורים. היו שם מזכוכית, מצדפים, ממתכת ומעץ, מצטופפים בתוך קופסאות קרטון לבנות ודהויות כשדגם הכפתור מחובר לחזיתן. מדפים עמוסים לעייפה סוגרים על קירות החנות הקטנה והצפופה.
.
מרחבי הרשת. צילום: אלונה הירש
מתלה הכפתור שהכנתי הוא הומאז' לדורות של נשים במשפחתנו שעסקו בתפירה. גם שמו "ג'ודית" מהדהד את שם אמי ז"ל. מעבר לטאצ' הנוסטלגי, יש למתלה הכפתור קו עיצובי נעים ורך שבשילוב החוטים השזורים בו יוצר נקודת עניין יפה על הקיר.
צילום: ליאורי אלון
המעבר מההשראה של זכרונות הילדות לתכנון וייצור מתלה הכפתור חייב בחינת עצים שונים וחיפוש אחר פתרונות חירור וחיבור נכונים. משאלו נבחרו, החל תהליך העבודה בחיתוך פרוסות ממוט עץ בקוטר 7 סמ. מכאן כל פרוסה שכזו מקבלת יחס אישי החל מחירור 4 חורים שישמשו לשזירת החוט בהמשך וכלה בחיבור רגלית בסיס עץ שתקשר בין פרוסת העץ לבורג המיוחד.
צילום: ליאורי אלון
את מתלי הכפתור אפשר לתלות כבודדים או כמקבץ בכל קומפוזיציה שתבחרו בהתאמה לחדר שלכם. בחרתי בפלטת גוונים קלאסית ונעימה שמתחברת לפשטות הטבעית של כפתור העץ מפעם.
.מתלי הכפתור בחדר הילדים לתליית הכובע, התיק מהגן ועוד
צילום: ליאורי אלון
מתלי הכפתור בחדר הנערה לתליית תכשיטים, אוזניות ועוד. גווני הכפתורים נבחרו בהתאם לפלטת הגוונים של החדר.
צילום: ליאורי אלון
מתלה הכפתור כמתלה בודד לתליית הרצועה של הכלב, במיוחד כשאין מקום על הקיר למתלה גדול.
צילום: ליאורי אלון
צילום: לירון שטפמן
משפחת הכפתורים התרחבה לאחרונה ולחגיגה נוסף כפתור חמוד במידה קטנה יותר. יתאים גם לתלייה על הקיר וגם כידית למגירה או ארון.
צילום: ליאורי אלון
צילום: ליאורי אלון
מקווה שתאהבו את מתלי הכפתורים כפי שאני אהבתי להכין אותם. תוכלו לבחור גוונים נוספים בהתאמה לפלטת הגוונים שמתאימה לכם.
<<<באתר תוכלו למצוא אותו כאן
https://touchandwood.co.il/collections/kids-room-shelves-and-hangers/products/wooden-button-wall-mounted-hook-coat-hanger
מוזמנים לפנות בכל בקשה ועניין,
ליאורי
ובכל חלון נשקפת תמונה ובכל חלון מסופר סיפור* ספטמבר 26, 2020 20:05
מחשבות על השתקפויות, על גלוי ונסתר ועל סיפורים של בתים אחרים בימים אחרים, הביאו אותי לכתוב על חלונות הבתים, אלו שנגעתי בם בעבודת הידיים ואלו שנגעו בי בלב, ושעכשיו מהדהדים את הסיפור שלהם על קירות של בתים אחרים.כשהמילים יוצאות מהקופסה יולי 3, 2020 18:34
מילים של השראה על לוחות עץ ממוחזר. אותיות עץ בטכניקת חיתוך בלייזר וצבע צהוב של אור ותקווה חדשה שמעצים את הניגודיות כשמתחבר דווקא לחומר שהיה פה קודם ושראה ימים אחרים בחייו.
שלטי כניסה לבית ושלטי גינה ומרפסת הם הזדמנות נהדרת לשלב אמירה אישית שמחברת בין אנשים למקומות. הטבעת הכיתוב על גבי העץ באמצעות שבלונה ייעודית.
גם במקומות ציבוריים, אפשר לבחור בכיתוב שמעביר מסר המתכתב עם חזון המקום. הטבעת הכיתוב כאן באמצעות גיר לבן על גבי לוחות עץ ממוחזר. השלט ממוקם במבואת הכניסה בבית של עמותת "אנוש" בבת ים.
אחד ממשחקי הקופסה המהנים הוא משחק ה Scrabble ( סקרבל / שבץ נא) . זוכרת שעות של חוויה נעימה ואתגר משפחתי עם הילדים בגילאים השונים. זו היתה ההשראה לפיתוח פריטים מעוצבים בסגנון הסקרבל-שיק. אותיות בתיבות עץ הוכנו אחת אחת בתוך מעמד עץ ייעודי נראות נפלא על אדן החלון, על כוננית הספרים, על המדף, על הפסנתר או על הקונסולה בכניסה לבית. המילים במעמד מקבלות מקום, משמעות, השראה ונוכחות בחדר שבו הן ממוקמות.
צאלה וערן, חובבי סקרבל ותיקים, בקשו שאעצב שלט כניסה לביתם בסגנון המשחק האהוב עליהם. היה לי כיף להצטרף שוב למשחק וליצור שלט ייחודי עם אמירה אישית, לשביעות רצונם של בעלי הבית. תיבות העץ הודבקו על לוח עץ בהתאם והשלט נתלה על גבי השער באמצעות מתלים יעודיים.
ורדית, שפית ובעלים של "יוניקא פיצה בוטיק" בישוב מכבים בקשה שאכין לה תפריט סקרבל-שיק שיוצג על הקיר. הכנתי מדפים צפים שיוצרים תחושה של קלילות ונעימות על הקיר. הבחירה בעץ האלון מתכתבת עם עולם החומרים שנבחר לעיצוב המקום. לכל מדף יש "גדר" שתומכת בייצוב תיבות האותיות. תיבות העץ הוכנו אחת אחת בעבודת יד והאותיות הוטבעו באמצעות שבלונה ייעודית בהתאמה. תצוגת התפריט באופן הזה יוצרת נוכחות ובולטות על הקיר. לעובדי המקום, היא מאפשרת גמישות בניוד הכיתוב, בשינוי ובעידכון הנדרש בקלות ובנוחות. השותפות הטובה עם ורדית והאהבה המשותפת שלנו לעיצוב מוקפד משלב החזון ועד התוצאה הסופית, הניבה תוצאה נפלאה שממקדת את מבטי המבקרים במקום וגורפת מחמאות. אם אתם בסביבה תנו קפיצה. יהיה יפה וטעים.
שלטים בהתאמה אישית והרבה אופטימיות להמשך הדרך.
מגוון כיתובים על טרפזי עץ. תוספת קטנה ומשמחת שמשתלבת בכל מקום.
❤️ לחיי המילים הטובות בחיינו ❤️
האנשים הקטנים מאחורי התריסים יולי 8, 2017 19:08 2 Comments
תריסי העץ הישנים ואני הולכים יחד כבר כברת דרך. תוך כדי העבודה אני מדמיינת את סיפור הבית שהיו בו פעם. מחזיקי התריסים העשויים מברזל יצוק תמיד עוררו בי סקרנות והם עבורי חלק בלתי נפרד מהניראות ומסיפור הבית. מוזמנים להציץ להם דרך השלבים לקצת נוסטלגיה יפה.
צילום: ליאורי אלון
ביידיש הם נקראים מנטשלך או מנצ'לך והמשמעות אנשים קטנים. בנוסף להיותם פריט דקורטיבי, תפקידם העיקרי היה לשמש כמעצור המחזיק את תריסי העץ פתוחים לרווחה המונע את טריקתם ברוח חזקה.
צילום: ליאורי אלון
שי פרקש, מתעד ומשמר ציורי קיר ובעל אוסף מנטשלך נדיר, ערך מחקר מקיף בנושא.
בעבודת המחקר שלו הוא כותב על בתי היציקה שהתמחו בתחום זה, לדוגמא בית היציקה הצרפתי של האחים קמיון שהחל לפעול לראשונה בשנת 1850 ובית היציקה הבלגי דביזל קמיון שהחל לפעול משנת 1920. ברחבי הרשת ניתן למצוא סוחרים המציעים את המנטשלך עצמם ואפילו את קטלוג בתי היציקה האלו.
דמויות המנטשלך הפיגורטיביות שנמצאות בקצה המעצור היו בעיקר של בני אדם. הדמות הנפוצה ביותר שכונתה בצרפת "הרועה הקטנה" היא דמות מהמיתולוגיה הצרפתית. הדמות הזו נוצקה בדגמים רבים ובכולם היא חובשת כובע.
תמונות שצלמתי בגרמניה ובצרפת :
צילום ליאורי אלון
צילום ליאורי אלון
שי פרקש כותב בעבודתו שמשנת 1890 החלו סוחרים יהודים וערבים לייבא את המנטשלך מצרפת לארץ ולארצות הים התיכון. הדגמים הראשונים שובצו בעיקר בבתים בסגנון צרפתי שנבנו במקווה ישראל בסוף המאה ה 19.
הטמפלרים שהיו בארץ במחצית השנייה של המאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20 קנו את המנטשלך שיוצרו בגרמניה בדמות של בריח, הרועה הקטנה ובדמות הלוחם עם קסדה.
בשכונת נווה צדק בתל אביב ניתן לראות בעיקר את דמויות האנשים
צילום: ליאורי אלון
הכי מיוחדים לדעתי הם המנטשלך בדמויות הכפולות - שתי דמויות יצוקות יחד – דמות איש ודמות אשה. כשהתריס פתוח ומקובע והמעצור ניצב כלפי מעלה זו דמות האיש וכשמורידים את המעצור כלפי מטה נראית דמות האשה.
צילום: ליאורי אלון
צילום: ליאורי אלון
צביקה זליקוביץ, כתב את הספר "אישונים" וגם את השיר הבא.
מנשלך / צביקה זליקוביץ'
מנשלך הם אנשים לכל דבר
יש נקבה ויש זכר.
אתם אולי אינכם מאמינים,
למנשלך יש שני מינים.
האישון אשר ממעל ,
אולי חבר אולי הבעל.
אולי, אבל בעצם זו עובדה
המנשלך הזה היה חבר בגדוד העבודה.
כעת על המשמר זו הגברת-
עד לשעת חלוף משמרת.
ויש המספרים כי אז ביפו הגברים היו עובדים.
לכל גברת היה מאהב,
בחשאי היה אליה מתגנב.
את התריסים היו סוגרים,
ואז כולם היו יודעים.
בערב הבעל מהעבודה ביפו שב.
התריסים פותח, על המשמר ניצב.
והמאהב שבחוץ אורב,
יודע שזה לא הזמן להתגנב.
בנוסף ישנן דמויות עם מוטיבים בוטניים, בעלי חיים ודמויות מיתולוגיות
כאן מעצור בצורת איצטרובל - צולם בשכונת נווה צדק
צילום: ליאורי אלון
עם הגעת הסגנון הבינלאומי לבנייה והמצאת תריסי הגלילה פחת השימוש במנטשלך.
משנת 1950 החלו יצרני פירזול בארץ לייצר מחזיקי תריסים מפח עם קצה דמוי ראש עגול שמחירם היה זול ונועדו בעיקר לבתי השיכונים הרבים שנבנו בארץ לעולים החדשים.
צילום :ניצה וולפנזון. צולם בחיפה
מנשלך חדשים בדמויות העבר נמכרים כיום בחנויות הפירזול לאלו הרוצים לתת מראה של פעם לתריסי העץ החדשים או המחודשים שבביתם. בעיקר נראה אותם בבתים לשימור.
צילום: ליאורי אלון. נווה צדק, ת"א
בטיול הבא שלכם, שימו לב לאנשים הקטנים. אולי תראו אותם מציצים מבעד לתריסים...
שלכם,
ליאורי